Partioasu

Partioasun tärkein tehtävä on luoda yhteenkuuluvuutta partiolaisten kesken. Partioasun osat, kuten huivi, paita ja merkit, kertovat asiaan perehtyneelle mm. partiolaisen kotipaikan, lippukunnan, ikäkauden ja suoritetut koulutukset.

Partiohuivi

Partiohuivi on partiolaisen tärkein asuste. Jokaisella lippukunnalla on omanlaisensa partiohuivi. Pohjan Veikkojen huivi on valkoinen, koristeltuna punaisella reunuksella ja mustalla kehällä.

Lippukuntahuivi on useimpien partiolaisten eniten käyttämä partiohuivi, mutta huivi voi vaihtua partiolaisen kaulassa tilanteen mukaan. Esimerkiksi partiopiirin pestissä toimiessaan partiolainen voi käyttää Pohjanmaan Partiolaisten huivia ja ulkomailla partiotapahtumaan (esim. maailmanjamboree) osallistuessaan Suomen sinivalkoista edustushuivia.

Partiohuivi solmitaan yleensä joko merimiessolmulla tai ystävyydensolmulla. Ansioituneet voivat kantaa huivissaan Collanin solkea tai Louhisuden solkea. Partiojohtajaperuskoulutuksen suorittaneilla on huivissa merkkinä koulutuksesta Gilwell-punos eli wogli.

Partiohuppari

Pohjan Veikoissa partiohuppari muodostaa partiohuivin kanssa sudenpentujen ja seikkailijoiden virallisen partioasun.

Partiohuppari on sininen huppari, jonka vasempaan hihaan on painettu paikkakunta-, lippukunta, piiri- ja Y-Scouts-tunnus. Näiden alle vasempaan hihaan ommellaan järjestötunnus (Suomen Partiolaiset) ja maailmanjärjestöjen tunnukset (WOSM ja WAGGGS).

Tällä hetkellä myynnissä olevat partiohupparit ovat Stanley/Stellan Mini Cruiser -mallia (väri Royal Blue). Hupparia on saatavissa kolmessa koossa: 7–8-vuotiaat, 9–11-vuotiaat ja 12–14-vuotiaat (ks. tarkemmat mitat mittataulukosta).

Partiopaita

Partiopaita muodostaa partiohuivin kanssa tarpojien ja sitä vanhempien partiolaisten virallisen partioasun. Suomessa on käytössä kolmen värisiä partiopaitoja: sinisiä, ruskeita ja vihreitä. Pohjan Veikoissa on käytössä sininen partiopaita.

Partiopaidan mittataulukko (cm)

Partiopaidan sijasta virallisena partioasuna voi käyttää myös partiomekkoa.

Partioasu ikäkausittain

T-paita PV-painatuksella

Arkistojen aarre! Lippukunnan varastosta löytyi hiljattain nippu vanhoja, mutta käyttämättömiä PV-paitoja. Paidan hihaan on painettu lippukunnan tunnus ja teksti POHJAN VEIKOT. Paitaa on saatavilla mustana ja harmaana, kokoja vaihtelevasti. Paitoja voi ostaa itselleen partiotarviketilauksissa niin kauan kuin niitä riittää. Näitä ei tulee lisää. T-paita ei ole osa virallista partioasua, mutta erittäin pätevä tapa tunnustaa väriä.

Partiohuppari
Partiohuppari. Kuva: Topi Juusola
Partiopaita
Partiopaita. Kuva: Topi Juusola
Partioasu
Partioasu. Kuva: Janne Seppänen