Lippukunnan toiminta jakautuu eri ikäisten partiolaisten ohjelmaksi. Partio-ohjelmaa toteutetaan viidessä eri ikäkaudessa: sudenpennuissa, seikkailijoissa, tarpojissa, samoajissa ja vaeltajissa. Pohjan Veikot järjestävät myös perhepartiotoimintaa ja aikuisilla partiolaisilla on omaa ohjelmaansa. Lisäksi monella heistä on tärkeä rooli lippukunnan laadukkaan toiminnan järjestämisessä ja kehittämisessä.
Pohjan Veikkojen perhepartioon (PEO) kuuluvat alle 7-vuotiaat partiolaiset yhdessä läheisen aikuisensa (esim. huoltajan tai isovanhemman) kanssa. Pohjan Veikoissa on noin 50 perhepartiolaista, jotka kokoontuvat perhepartio-ohjaajien johdolla.
Perhepartiolaiset kokoontuvat noin kolmen viikon välein, käyvät retkillä ja osallistuvat mahdollisuuksien mukaan muihin partiotapahtumiin.
Perhepartio mahdollistaa perheille yhteistä toimintaa leikkien, oppien ja seikkaillen partion arvojen mukaisesti. Perhepartio-ohjelma muodostuu kuudesta aktiviteettikokonaisuudesta, joita tehdään useamman kerran partiovuosien aikana.
Perhepartio-aikuiset ovat lisäksi lämpimästi tervetulleita osallistumaan aikuisosaston ohjelmaan.
Sudenpentuosastoon (SPO) kuuluvat kaikki 7–9-vuotiaat partiolaiset. Pohjan Veikoissa sudenpennut toimivat noin 9-12 henkilön laumoissa, joita johtavat akelat eli vapaaehtoisena toimivat laumanjohtajat. Laumat ovat sekalaumoja, eli ryhmiä ei jaeta sukupuolen mukaan.
Sudenpennut kokoontuvat viikoittain laumansa kanssa, käyvät retkillä muutaman kerran vuodessa ja osallistuvat sudenpentukisoihin sekä muihin partiotapahtumiin.
Sudenpentu oppii aikuisen johtamana monipuolisen tekemisen kautta toimimaan ryhmässä ja sen eduksi. Sudenpentuohjelma koostuu lähes 40 jäljestä, jotka on jaoteltu kasvatustavoitteiden mukaan.
Seikkailijaosastoon (SKO) kuuluvat kaikki 10–11-vuotiaat partiolaiset. Pohjan Veikoissa seikkailijat toimivat 5-12 henkilön joukkueissa, joita johtavat sampot eli vapaaehtoisena toimivat joukkueenjohtajat. Joukkueet ovat sekajoukkueita, eli ryhmiä ei jaeta sukupuolen mukaan, vaan joukkueet muodostetaan samanikäisistä lapsista.
Seikkailijat kokoontuvat viikoittain joukkueensa kanssa sekä Ynnin partiotiloissa, että lähiympäristössä. Retkeily on olennainen osa seikkailijoiden ohjelmaa, ja he opettelevatkin rutkasti partion perustaitoja. Seikkailijat pääsevät ohjelmassaan harjoittelemaan myös johtamista pienten johtamistehtävien kautta.
Seikkailija oppii toimimaan ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi seikkailija omaksuu yhteistyön taidot ja pelisäännöt.
Tarpojaosastoon (TAO) kuuluvat kaikki 12–14-vuotiaat partiolaiset. Pohjan Veikoissa tarpojia on noin 40 viidessä vartiossa, joita johtavat vj:t eli vartionjohtajat.
Tarpojat toimivat viikoittain kokoontuvissa vartioissa. Tarpojavartiota johtaa 2-3 samoajaa, 15–17-vuotiasta vartionjohtajaa. Vartionjohtajien apuna ja tukena toimii luotsi, yli 18-vuotias aikuinen. Tarpojilla itsellään on tilapäisiä vastuutehtäviä eri tilanteissa.
Tarpoja laajentaa sosiaalista ympäristöään ja oppii soveltamaan käytännön taitoja. Tarpojan toiminta on perusteltua ja konkreettista. Tarpojan itseohjautuvuus kehityy ja nuori uskaltaa kokeilla uutta. Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta, tarposta. Jokaisessa tarpossa on pakollisia ja valinnaisia aktiviteetteja. Jakson päätöstapahtumassa, majakassa, tarpojavartio pääsee kokeilemaan oppimiaan taitoja.
Viimeisen vuoden tarpojat ovat Onnenonkijoita ja osallistuvat ryhmänjohtajakoulutukseen (ROK) toimintakauden aikana. Ryhmänjohtajakoulutuksen aikana tarpoja oppii pienen joukon johtamista siten, että osaa samoajana luotsin tuella johtaa omaa tarpoja- tai samoajavartiotaan tai toimia sudenpentu- tai seikkailijaryhmän johtajana yhdessä aikuisen kanssa.
Samoajaosastoon (SMO) kuuluvat kaikki 15–17-vuotiaat partiolaiset. Pohjan Veikoissa samoajat toimivat vartioissa.
Samoajavartiot kokoontuvat viikoittain omiin kokouksiin ja samoajavartiota johtaa sille vuorollaan nimetty vartionjohtaja. Tehtävään koulutettu aikuinen johtaja, luotsi, suunnittelee toimintaa yhdessä samoajien kanssa, tukee heitä tehtävissään ja huolehtii heidän osaamisestaan. Oman ohjelman lisäksi suuri osa samoajista toimii myös ryhmänjohtajana nuoremmille ikäkausille.
Samoaja oppii ottamaan oma-aloitteisesti vastuun itsestään ja ryhmästään. Samoaja toimii aktiivisesti yhteisön ja elinympäristön hyväksi. Samoaja tunnistaa ja ymmärtää erilaisia toimintatapoja ja näkemyksiä. Samoajaohjelma kestää kolme vuotta ja koostuu erimittaisista aktiviteeteista.
Vaeltajaosastoon (VLO) kuuluvat kaikki 18–25-vuotiaat partiolaiset. Pohjan Veikoissa vaeltajia noin 50 henkeä.
Vaeltajat toimivat projektien mukaisissa ryhmissä tai oman lippukunnan vaeltajien kanssa kaikki yhdessä. Vaeltajat kokoontuvat vaihtelevasti toiminnasta riippuen. Ikäkauden aikuinen, luotsi, ohjaa ja tukee vaeltajia. Vaeltajat suorittavat halutessaan vaeltajien ulkomaanprojektin, jonka kautta kaikilla vaeltajilla on mahdollisuus saada kokemus partiomatkasta ulkomaille., sekä Suomiprojektin joka on on tutustumista kotimaahan, omaan vaeltajavartioon ja vaeltajuuteen.
Vaeltajan elämäntapa on arvopohjan mukainen ja vaeltaja kantaa vastuun valinnoistaan. Vaeltajaohjelma on jaettu useaan aihealueeseen, joista valitaan suoritettavaksi aktiviteetteja. Kukin vaeltaja tai vaeltajaporukka valitsee itselleen sopivimmat suoritusvaihtoehdot. Vaeltajaohjelma loppuu päätösseremoniaan.
Aikuisilla tarkoitetaan yli 25-vuotiaita partiolaisia. Aikuisosaston (AKO) oma toiminta koostuu mm. retkistä sekä kuukausittaisista kokouksista, joissa tehdään partioaiheista ohjelmaa osallistujien toiveiden ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Aikuisten ohjelmaa koordinoi aikuisosaston luotsi.
Lisäksi aikuiset voivat halutessaan mahdollistaa lasten ja nuorten partiotoimintaa vapaaehtoistyön kautta erilaisissa pesteissä toimimalla. Pestejä on erilaisia ja -laajuisia ja niihin saa aina perehdytyksen sekä kaverin halutessaan. Pesti voi olla esimerkiksi talkoilu lippukunnan kämpällä, ryhmän vetäminen, avustusten hakeminen tai lippukuntalehden toimittaminen.
Jotta liittyminen partioon olisi helppoa, lippukunnassa on käytössä kummitoiminta uusille aikuisille. Järjestämme lisäksi syksyisin aikuisille suunnatun info-tapahtuman, jossa esittelemme lippukuntaa, pestejä ja eri mahdollisuuksia harrastaa partiota aikuisena. Tapahtumasta tulee tietoa elokuussa Pohjan Veikkojen etusivulle. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa partioharrastusta tai jatkaa sitä. Partion voi myös aloittaa missä tahansa vaiheessa vuotta.
Lue lisää aikuisten toiminnasta partiossa Partio kuuluu myös aikuisille -liitteestä.